Kork – en gave fra naturen

Korkskove – korkegens hjemmested…

De fleste af os kender kork sikkert fra korkproppen i vinflasken – eller måske fra opslagstavlen på børnenes værelse. Men faktisk har kork mange unikke egenskaber, der gør at det er et fantastisk materiale til f.eks legetøj – og så er det 100% naturligt!

1 millioner fodboldbaner! På dette gigantiske område vokser der korkeger i Portugal. Faktisk kommer ca. halvdelen af verdens årlige korkforsyning fra de såkaldte Montados, de portugisiske korkskove, der er en af verdens 14 beskyttede biodiversitetsområder, dvs områder beskyttet for deres biologiske mangfoldighed. Her lever mere end 160 fugle- og 40 pattedyrsarter – deriblandt mange truede dyr. Sammen med over 20.000 forskellige plantearter danner korkskovene et sundt og velfungerende økosystem.

Korkhøsten – fokus på bæredygtighed

“Sobreiro” – det portugisiske ord for “egetræ” er det træ, der producerer kork. Og korkegen har ét fantastisk egenskab, der adskiller den markant fra alle andre planter: dens kostbare bark vokser nemlig så hurtigt og så tykt som ved intet andet træ – igen og igen! Og det er denne værdifulde bark, der bruges til korkproduktionen.

Et af grundprincipperne i høstprocessen er respekten for træets vækst og dets betydning for økosystemet. Barken udvindes ikke ved at fælle korkegen, men ved at “høste” den i en manuel proces fra maj til august. For at sikre en bæredygtig produktionsproces begynder man ikke at udvinde kork, før træet er omkring 20 år gammelt. Og selvom ny korkbark allerede er synlig efter 7 år – startes en ny høstcyklus ikke før efter mindst 9 år.

Verden over binder korkskovene årligt  14 mio tons CO2 – lige så meget som 4 mio biler udstøder om året. Og en korkeg, der høstes regelmæssigt, binder op til 3 gange så meget som et ikke høstet træ. Dermed bliver korkhøsten til en naturlig og bæredygtig proces, der efterlader et meget blidt økologisk fodaftryk.

korkbil

Kork – et materiale med unikke egenskaber

Kork er et naturligt materiale med en unik økologisk og bæredygtig status i forhold til andre typer materialer. Korkens unikke egenskaber gør det til et fantastisk materiale til legetøj. Kork er meget let, støjsvag og flydende. Korkens struktur ligner en bikube og består af små celler, der er fyldt med en gasblanding, der ligner luft. Sammenlignet med f.eks træ er kork meget lettere, larmer mindre og flyder på vand. På grund af dets cellstruktur har kork ingen skarpe kanter, selvom der er skåret i det. Kork er et råmateriale, der er certificeret til fødevareindustrien, som er med til at garantere sikkerhed, når det håndteres af småbørn og spædbørn.

Det korklegetøj du kan finde hos Skovalfen opfylder de strengeste europæiske CE kvalitets- og sikkerhedsstandarder for børns legetøj i henhold til EN 71-1 (Mekaniske og fysiske egenskaber), EN 71-2 (Brændbarhed) og EN 71-3 (Specifikation for migrering af visse elementer) . Foruden selve korken er de anvendte farvestoffer og fugemasser naturlige, 100% ikke-allergifremkaldende og fri for forurenende stoffer (phthalater, smagsstoffer eller tungmetaller).

Du kan se et udvalg af Skovalfens korklegetøj her

Hvis du vil vide mere, hvordan barken af korkegen høstes kan du følge med i videoen her, der er produceret i samarbejde med Deutscher-Kork-Verband e.V.