5 myter om uld

Skal uld altid vaskes i hånden? Er uld kun til vinterbrug? Findes der uld, der ikke kradser? Det kan være svært at gennemskue, hvad der er fup og fakta, når det kommer til uldtøj, men vi forsøger herunder at aflive uld-myterne og guide dig igennem de mange påstande om uld.


Myte 1: Uld kradser…

Mange forældre husker, at dengang de var børn, så var uldundertøj meget ubehageligt og kradsende at have på huden. Det var bestemt ikke rart. Men det hører fortiden til.

Moderne undertøj og nattøj i uld kradser ikke og er både blødt og lækkert. De seneste 15 år har de dygtigste producenter nemlig forfinet måden, de håndterer og spinder ulden på, så den ikke kradser. Vælger du f.eks tøj i uld/silke er det et lidt blødere alternativ til tøj i ren uld og er dermed også velegnet til sensitiv hud.


Myte 2: Der er jo alt for varmt med uld…

Selvom dit barn normalt har det varmt, vil mange børn have glæde af uldens egenskaber.
Uldens lange, snoede fibre skaber millioner af små luftlommer, som giver en stabil temperatur omkring dit barns hud. Dermed får dit barn det hverken får varmt eller koldt. Hvis barnet sveder, vil ulden kunne suge 40% af sin egen vægt og derved holde dit barn tørt.


Myte 3: Uld er vel kun til den rigtige kulde…

Selv om en gammel tommelfinger regel siger, at uld kun skal bruges i måneder med r – så er der dog ikke noget i vejen for at bruge uld hele året og på en regnfuld sommerdag i juni, kan uld faktisk også have god effekt. Ulden isolerer nemlig både i varmen og i kulden. Og så har den det fantastiske egenskab at transportere sveden væk fra huden.


Myte 4: Uld er besværligt at vaske… 

Mange har måske en idé om, at det er besværligt at vaske uldtøj, og de frygter for den dag, deres yndlings-uldsweater bliver vasket forkert og krymper så det kun er børnenes dukke, der kan passe den. Men faktisk er uld ikke så svært at have med at gøre.

Da uld er et selvrensende materiale, kan du med stor fordel, hænge det til luftning et par timer udenfor, i stedet for at vaske det. Lanolin, der er et naturligt fedtstof i ulden, vil over tid blive vasket ud og ulden vil føles mindre elastisk og mindre blød. Det er derfor vigtigt at bruge et uldvaskemiddel der indeholder lanolin. Uld kan sagtens vaskes med dit andet vasketøj, så længe, at du ALTID bruger vaskemaskinens uldprogram og husker at følge vaskeanvisningen i tøjet.


Myte 5: Uld fås kun i kedelige farver…

At uldtøj er trist og kedeligt, er i den grad en myte. Engang var meget af uldtøjet på markedet naturfarvet uld, men i dag findes uldtøj i alle mulige farver og design. Hos Skovalfen har vi masser af lækkert uldtøj fra PurePure, Living Crafts og Engel i alt fra fantastiske efterårsfarver til uldtøj med lidt mere knald på farven.

 

Se vores udvalg af uldtøj her